Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

ΠΑΝΑΓΙΑ - '' Η μητέρα όλων''



Το πρόσωπο που χαίρει ιδιαίτερης αγάπης και σεβασμού ανάμεσα στο πλήθος των Αγίων που περιβάλει τη θρησκεία μας, είναι ομολογουμένως η μητέρα του Ιησού η Παρθένος Μαρία ή αλλιώς Παναγία, όπου ακόμα και οι μουσουλμάνοι αναφέρονται με σεβασμό στο όνομα της, χαρακτηρίζοντας Τη και εκείνοι ως Παρθένο Μαρία ή αλλιώς ''Σειντά'' που σημαίνει Κυρία.
Γεννημένη στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας από φτωχούς γονείς πλην όμως πλούσια γενιά του βασιλιά Δαβίδ.
 Γονείς της ήταν ο κτηνοτρόφος Ιωακείμ και μητέρα της η Άννα. Η οποία αν και δε μπορούσε να τεκνοποιήσει τελικά γέννησε τη μικρή Μαρία και το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα δείχνει 9 Δεκεμβρίου και εορτάσουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου με λαμπρότητα και τιμές σε κάθε γωνιά του χριστιανικού κόσμου.
Στην πάροδο των χρόνων όλο και η αγάπη των πιστών μεγάλωνε, εκτός του ότι υπήρξε η μητέρα του θεμελιωτή της χριστιανοσύνης Ιησού, συνετέλεσαν και η πληθώρα των θαυμαστών που ακολούθησαν, όπου ενίσχυσαν το σεβασμό και την αγάπη των πιστών προς το πρόσωπο της.

Η θρησκεία μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ακόμα όταν ήταν εν ζωή η μητέρα του Κυρίου πηγαίνοντας στο όρος των Ελαίων για να προσευχηθεί τα ίδια τα δέντρα που βρίσκονταν γύρω της έγειραν για να την προσκυνήσουν ως ένδειξη σεβασμού προς τη μητέρα του θεανθρώπου.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό γεγονός που συνέβη κατά τον ερχομό της Παναγίας στην Ελλάδα, ήταν την περίοδο που έφυγε από την Παλαιστίνη μαζί με τον Ιωάννη το θεολόγο πηγαίνοντας να επισκεφτούν τον Λάζαρο (ανεστήθη εκ νεκρών) στην Κύπρο. Εκεί κάτω από κακοκαιρία και τη βούληση του Κυρίου το πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι δυο ταξιδιώτες έφθασε στον Άθω και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κλημεντος, στο μοναστήρι των Ιβηρων. Κατά την άφιξη τους έγινε σεισμός κατά τον οποίο καταστράφηκε το μεγάλο άγαλμα του Ολύμπιου Διός που υπήρχε στην κορυφή του όρους όπως επίσης και όλα τα ειδώλια που υπήρχαν στην περιοχή.
 Αυτό το γεγονός και η διδασκαλία της Παναγίας που ακολούθησε έκανε τον κόσμο που την άκουσε να ασπαστεί το χριστιανισμό. Έτσι από τότε η περιοχή του Αθω ονομάζεται και ''περιβολι της Παναγιας'', μέρος το οποίο έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού απ' όλους τους ηγεμόνες που πέρασαν κατά καιρούς από τον ελλαδικό χώρο άλλα άνθησε κυρίως την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Όπως αναφέραμε και προηγούμενα κατά την πάροδο των αιώνων που ακολούθησαν η αγάπη των πιστών προς το πρόσωπο της Παναγίας όλο και μεγάλωνε, αιτία στάθηκαν οι Πλειάδες των θαυμάτων που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σε όλη την ελλαδική περιφέρεια.
Αυτό έχει συντελέσει στο γεγονός η Παναγία να έχει μεγάλο αριθμό ονομάτων με τα οποία την προσφωνούν οι πιστοί και έχει να κάνει με το είδος του θαύματος π.χ ''Δακρυρροουσα'', ''Παρηγορητισσα'', ''Φανερωμενη'', ''Χρυσισκαλιτισσα'', ''Πλατυτερα'' κ.α ή την τοποθεσία όπου έγινε όπως ''Σουμελα'', ''Προυσιωτισσα'', ''Αθηνιωτισσα'' κ.α.
Τα ονόματα που έχουν καταγραφεί είναι πάνω από 80 και αυτό δείχνει το μέγεθος της αγάπης και της πίστης των εκατομμυρίων των πιστών προς το πρόσωπό της σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης........''Χαιρε κεχαριτωμένη θεοτόκε παρθενε''.

Επιμέλεια άρθρου: Βελλερεφόντης






Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...