Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

Όνειρα: Πλάνη ή μια πύλη στο μέλλον;



Όνειρο κατά την επιστημονική εκδοχή ορίζεται: ως '' η βίωση συναισθημάτων, εικόνων, ήχων, ιδεών, αισθήσεων και μορφών''. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κάποιων ιστοριών που τις βιώνουμε πολύ έντονα τη στιγμή εκείνη, κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Μεγάλοι επιστήμονες μας αναφέρουν και πρώτος εξ' αυτών ο Σίγκμουντ Φρόυντ , που θεωρείτε ο θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας ότι '' το όνειρο ξεκάθαρα προέρχεται από το ασυνείδητο '' το οποίο πηγάζει από τον καθένα μας χωριστά. Ασυνείδητο είναι μία έννοια την οποία πρώτος ανέφερε και ανέλυσε.
Ασυνείδητο κατά τον Φρόυντ λέμε: ''το τμήμα του μυαλού μας όπου κατασκευάζει - δημιουργεί νοητικές διαδικασίες που εμφανίζονται στο μυαλό μας χωρίς να γνωρίζουμε την ύπαρξη τους όπως φοβίες, επιθυμίες, ασυνείδητες αντιδράσεις και κατ΄επέκταση φοβίες."
 Εκτός από το ασυνείδητο έχουμε και το ''συνειδητό όνειρο'' κατά τη διάρκεια του οποίου εκείνος που κοιμάται αντιλαμβάνεται τη δράση του ονείρου και μπορεί συνειδητά πλέον να παρέμβει και να αλλάξει τη ροή - πλοκή του ονείρου κατά το πως επιθυμεί εκείνος. Κάνοντας πολλές φορές πράγματα που στην πραγματική κατάσταση (πραγματικότητα) δεν θα μπορούσαν να γίνουν, όπως για παράδειγμα να περπατάμε μέσα στο νερό, να κρατάμε την αναπνοή μας για περισσότερη ώρα του φυσιολογικού, να πετάμε ή και ακόμα να πέφτουμε από μεγάλα ύψη χωρίς να έχουμε πάθει το παραμικρό κ.α.
Η στιγμή που για τον καθένα από μας, χωριστά περνάμε από την πύλη της πραγματικότητας σε εκείνη του ονειρικού γαλαξία είναι όταν επέρχεται η πλήρης χαλάρωση του οργανισμού μας που στο χώρο της ιατρικής ονομάζεται REM (Rapid Eye Movement), δηλαδή όταν έχουμε την γρήγορη κίνηση των ματιών μας που οφείλεται σε εγκεφαλικά κύματα.
Όσοι από εμάς έχουμε την τύχη να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια όπου είμαστε στη φάση REM τότε μπορούμε να θυμόμαστε πολλά από τα όνειρα που βλέπουμε μέσα στη νύχτα ή μεγάλα τμήματα από αυτά ενώ όταν είμαστε στη φάση NREM τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε μία σαφή εικόνα των ονείρων μας ή κάποιο κομμάτι από αυτά.
Κατά τη πορεία της ζωής μας η μεγαλύτερη διάρκεια ''χρονικά'' την έχουμε όταν είμαστε νεογνά - βρέφη και είναι το 80% του συνολικού χρόνου του ύπνους μας, ενώ ως ενήλικες περιορίζεται σε 20 - 25%.
Για όλους εμάς όμως, όλες αυτές οι ορολογίες είναι δυσνόητες και ασαφείς, έτσι και εμείς θα αφήσουμε τους ίδιους τους ειδικούς και επιστήμονες πάνω στο αντικείμενο, να μιλήσουν και να δώσουν τις απαντήσεις τους.
Με απλά λόγια εκείνο που μας απασχολεί όλους εμάς που δεν έχουμε στενότερη επαφή με τον τομέα αυτόν είναι :
- Υπάρχει κάποια έστω και μικρή σύνδεση όλων αυτών που ονειρευόμαστε με την πραγματικότητα;
- Μπορούμε να δούμε ή να προλάβουμε κάτι που μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον μας;
- Γιατί έχουμε ταυτίσει και κωδικοποίησή κάποια πράγματα που βλέπουμε στα όνειρά μας σαν κακό ή καλό;


Μήπως τελικά αυτό είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια από την ίδια την επιστήμη αλλά να αφήναμε ΙΣΩΣ με κάποια επιφύλαξη, μια χαραμάδα που να δίνει μια ''μαγεία'' στο άγνωστο και το ανεξήγητο;
Στον καθένα από εμάς ξεχωριστά έχουν συμβεί πράγματα που για πολλούς θεωρούνται ανεξήγητα ή απλά συμπτώσεις.
Ήταν όμως ή ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει πέρα από τη ''λογική'' που μας έχουν αφήσει να πιστεύουμε ''οι ειδικοί'' και απλά ο νους έχει τόσες απεριόριστες δυνατότητες που δε φανταζόμαστε ότι υπάρχουν καν;
Πόσοι δεν είναι εκείνοι που έχουν ''δει'' κάποια σκηνή από:
- Ένα μέρος που δε γνωρίζουν ή και πρόσωπα αφού δεν έχουν ξανά πάει και δεν έχουν γνωρίσει;
- Η βρίσκουν αντικείμενα κρυμμένα για χρόνια σε κρύπτες;

 -Την απώλεια κάποιου αγαπημένου τους προσώπου;

Το θέμα είναι ότι τα βλέπουμε και μερικοί το μόνο που έχουν να απαντήσουν είναι ότι απλά πρόκειται για μία μετενσάρκωση από μία προηγούμενη ζωή μας ή κάποια προμνησία (de ja vu) δλδ '' η αίσθηση που μας δίνεται ότι μία συγκεκριμένη κατάσταση την έχουμε ξανά βιώση'' και αιτία είναι οι εικόνες και τα συναισθήματα που μας παρέχουν τα όνειρα μας.
Αλλά τι θέλουν να μας δείξουν και από τι να μας προειδοποιήσουν;
Μήπως τελικά είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας από έναν κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουμε εμείς ή κάποια κοντινά μας πρόσωπα με τα οποία έχουμε με κάποιο τρόπο έναν ''ιδιαίτερο'' δεσμό;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο ΕΣΥ με τα πιστεύω και τα βιώματα που έχεις ξέχωρα από εμένα και τον οποιοδήποτε θα μπορούσες να απαντήσεις.
Αν τελικά όλα αυτά είναι ένα ''όνειρο'' ή αλλιώς μία πλάνη του μυαλού μας, από ενδόμυχες επιθυμίες, πάθη, φοβίες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κρύβεται στα βάθη του υποσυνείδητου μας. Τότε είναι απλά η φαντασία μας αλλά εάν είναι η ''πύλη'' για κάτι σημαντικότερο και μεγαλύτερο τότε γιατί να γυρίζουμε την πλάτη σε μια άλλη διαφορετικότητα, σε μια άλλη αλήθεια από αυτή που ξέρουμε στερεότυπα και σε γενικές γραμμές;
Γιατί η αλήθεια είναι μία και είναι διαφορετική για τον καθένα μας, ΕΣΕΝΑ - ΕΜΑΣ και κανείς δε μπορεί να σου/μας την αλλάξει όποια και αν είναι αυτή.


Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...