Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

Άνθρωπος και πυρηνικά ατυχήματα



Η πυρηνική ενέργεια έχει μπει καιρό στη ζωή μας και χώρες όπως οι Ηνωμένες πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία είναι κάποιες που κατά βάση στηρίζονται σε αυτή. Κυρίως όμως ο ανθρώπινος παράγοντας πολλές φορές έχει σταθεί καταλυτικός στην εμφάνιση μεγάλων ατυχημάτων σε πυρηνικούς σταθμούς ανά την υφήλιο. Το πιο πρόσφατο σε εμάς είναι εκείνο της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία όπου έπειτα από ένα φονικό τσουνάμι είχαμε εκτεταμένες βλάβες και συνεχείς εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό. Εκλείωντας μεγάλα και αδιευκρίνιστα ποσά ενέργειας έως και σήμερα. 
Στις 12 Δεκεμβρίου του 1952 στην Οτάβα του Καναδά έπειτα από ανθρώπινο λάθος σε μία μετακίνηση ρουτίνας τεσσάρων ράβδων ενός πειραματικού αντιδραστήρα, τον οδήγησε σε μερικό λιώσιμο της καρδιάς του που λειτουργούσε με ουράνιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση 450.000.000 κιλών νερού το οποίο ευτυχώς δεν διέρρευσε εκτός των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Αγγλία 7 Οκτωβρίου 1957 και συγκεκριμένα βόρεια του Λίβερπουλ στην περιοχή του Windscale. Το εργοστάσιο παραγωγής πλουτωνίου τυλίγεται στις φλόγες με αποτέλεσμα να μολυνθούν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της γύρω περιοχής. Απαγορεύτηκε άμεσα από την τότε κυβέρνηση η πώληση αγελαδινού γάλακτος για 1 μήνα, ενώ 33 κρούσματα καρκίνου που εμφανίστηκαν στην περιοχή χρεώθηκαν στην τότε καταστροφή η οποία μπορεί να συσχετιστεί σε μέγεθος με εκείνη του Chernobyl.

Στις 3 Ιανουαρίου του 1961 ένα νέο ατύχημα συγκλονίζει την πολιτεία του Idaho της Αμερικής, αιτία ένα ανθρώπινο λάθος που θα προκαλέσει την έκρηξη ατμού στον πειραματικό στρατιωτικό αντιδραστήρα και θα στοιχίσει τη ζωή σε 3 στρατιώτες.

Στις 22 Μαρτίου του 1975 και πάλι στην Αμερική στην περιοχή της Αlabama σημειώθηκε ατύχημα από ανθρώπινο λάθος για άλλη μία φορά. Εργάτης με ένα κερί που έψαχνε για διαρροή αερίου λίγο έλειψε να θέση σε κίνδυνο την καρδιά του αντιδραστήρα με τήξη.

Three Mile Island 28 Μαρτίου 1979 και για άλλη μία φορά στην Αμερική είχαμε ατύχημα από τεχνική βλάβη που οφειλόταν σε ανθρώπινη αμέλεια. Αυτή η αμέλεια είχε σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο της καρδιάς του αντιδραστήρα, δεν αναφέρθηκαν ανθρώπινα θύματα και ούτε έγινε ποτέ σαφές το μέγεθος της διαρροής στη γύρω περιοχή.

Τέννεση - Η.Π.Α Αύγουστος 1979 είχαμε διαρροή ουρανίου από πυρηνικό εργοστάσιο και λέγεται ότι υπήρξε μόλυνση 1000 τουλάχιστον ανθρώπων.

Μάρτιος του 1981 Ιαπωνία διέφυγε απόβλητο νερό από τη δεξαμενή που ξεχείλιζε για ώρα. Οι εργάτες που έτρεξαν να μαζέψουν το ραδιενεργό νερό εκτέθηκαν στην ακτινοβολία και δυστυχώς το γεγονός πήρε διαστάσεις μόνο όταν βρέθηκε να έχει μολυνθεί ένας παρακείμενος κόλπος.

Oklahoma - Η.Π.Α 4 Ιανουαρίου του 1986, ατύχημα που προήλθε από ανάφλεξη δοχείου που περιείχε πυρηνικό υλικό. Ο υπάλληλος που το μετέφερε έχασε τη ζωή του ενώ 100 και πλέον άτομα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο λόγω της έκθεσης τους στην ακτινοβολία.

Chernobil - 26 Απριλίου του 1986 είναι η πιθανή ημερομηνία λόγω της απόκρυψης το ατυχήματος από τις τοπικές αρχές. Οι καταστροφές που προκάλεσε το ατύχημα θα φανούν στην πάροδο των ετών και για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τις γειτονικές χώρες όπου θα επισκεφτεί το ραδιενεργό νέφος.

Τελειώνοντας την αναφορά μας δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο ατύχημα που έλαβε χώρα στην Τοκαιμούρα της Ιαπωνίας στις 30 Σεπτεμβρίου του 1999. Όπου για άλλη μία φορά ένα ακόμα ανθρώπινο λάθος σκόρπισε το θάνατο. Δύο εργάτες του σταθμού νεκροί, 600 εργάτες μολυσμένοι από την ακτινοβολία που διέρρευσε και την φυγή από τα σπίτια τους 320.000 κατοίκων που έμεναν στη γύρω περιοχή.
 

Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...