Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

Πεσσοί ή Τάβλι; Το αγαπημένο σπόρ τoυ Έλληνα



Είστε για μία αναμέτρηση ένας με ένας στα 3, 5 ή 7 παιχνίδια στους Πεσσούς;
Μη σας πιάνει άγχος και δεν είμαι τρελός αλλά αντιθέτως αναφέρομαι σε ένα πολύ γνωστό και διαδεδομένο επιτραπέζιο παιχνίδι προς όλους μας. Φυσικά δεν είναι άλλο από το τάβλι.
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε παίξει μία παρτίδα τάβλι, είτε με ένα φίλο σε μία καφετέρια είτε σαν φοιτητές στην τραπεζαρία της σχολής όπου φοιτούσαμε;
Όπως και να έχει οι ώρες που έχουμε περάσει συντροφιά με αυτό το επιτραπέζιο είναι αμέτρητες και συγχρόνως ευχάριστες.
Όμως όλες αυτές τις ώρες που ήμασταν προσηλωμένοι στο παιχνίδι παίζοντας (πόρτες, φεύγα, πλακωτό) αναρωτήθηκε κανείς από που μας έχει έρθει, πως ονομαζόταν αρχικά και ποια ήταν η διαδρομή του στα βάθη των αιώνων;
Το κουβάρι των απαντήσεων μας το ξετυλίγει ο αρχαιολόγος  Σέρ Λέοναρντ Γούλευ, είναι εκείνος που το έφερε στο φως έπειτα από αιώνες, σε ανασκαφές στην πόλη Ουρ στις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη της Μεσοποταμίας.
Η αρχική του μορφή που χρονολογείται γύρω στο 2900-1800π.χ δεν έχει μεγάλη διαφορά από το σημερινό μας τάβλι όπως το έχουμε γνωρίσει. Ήταν λίγο πιο χρονοβόρο στην εξέλιξη του αλλά το σκεπτικό και η φιλοσοφία του υπήρξε η ίδια. Ο κάθε παίκτης αφού ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή έπρεπε να μαζέψει πρώτος τα πούλια του από το ταμπλό.
Μία αναφορά που έχουμε είναι από την Περσία ( γύρω στα 1600 ) και το παιχνίδι εκεί ονομαζόταν Τακτέ Νάρντ οπού σημαίνει '' μάχη σε ξύλο '' και αποτελείται από τα ίδια κομμάτια. Η διάδοση μετέπειτα στη δύση έγινε από τους Άραβες στην Ευρώπη.
Το τάβλι στο ταξίδι του μέσα στο χρόνο άλλαξε. Γύρω στο 50μ.χ, το συναντάμε με τα 2 ζάρια του, τα 30 πούλια (15 ανά παίκτη) και τις 24 θέσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινούνται.
Το τάβλι απέκτησε πολλούς θαυμαστές αλλά και πολέμιους κυρίως την περίοδο του Μεσαίωνα την καθολική εκκλησία το οποίο και κατηγόρησε ως '' τυχερό παιχνίδι '' με ότι αυτό σήμαινε. Μέχρι και ο τότε Λουδοβίκος Θ' της Γαλλίας ( 1254 ) απαγόρευσε σε αυλικούς και υπηκόους την ενασχόληση τους με αυτό το παιχνίδι, ενώ σε μία παρόμοια κίνηση προέβη και ο Καρδινάλιος Γουόλσευ της αυλής του Χένρη του Η' ( 1526 ) καίγοντας όλα τα ταμπλό ταβλιού που υπήρχαν.       
Χάρη σε αυτή την ακραία κίνηση, το τάβλι έγινε αναδιπλούμενο ώστε να μοιάζει με βιβλίο για να παραπλανούν τις τότε αρχές.
Το 18ο αιώνα ανάκτησε την χαμένη του φήμη, αφού έγινε αποδεκτό από την εκκλησία ως μία εποικοδομητική ενασχόληση του ανθρώπου κατά την ελεύθερη του ώρα, πράγμα που ισχύει έως και σήμερα.
Γι' αυτό όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο μη χάνεται την ευκαιρία, παίξτε μια παρτίδα τάβλι με έναν φίλο ή γνωστό σας και με τις ευχές  '' όλων '' καλό παιχνίδι!

Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...